Bahar ayları bir çok insan için enerji kaynağıdır ve güzel bir mevsimdir. Ancak bazı kişiler baharın tadını bahar alerjisi nedeniyle çıkaramamaktadır ve bahar alerjisi olan kişilerde bahar işkence gibi gelmektedir.
Bahar Alerjisi Nedir?
Bahar alerjisi, bahar aylarında daha sık bulunan polen ve toz parçacıklarının nefes alma yoluyla buruna alınması ile gerçekleşir. Alınan polenler yine nefes alma yoluyla burunda, bronşlarda ya da gözlerde birikmektedir.
Bahar alerjisi ile birlikte burun akıntısı, genizde gözlerde ve burunda kaşıntı belirtileri ile ortaya çıkmaktadır. Bunlarla birlikte bahar alerjisi belirtileri arasında yüzde şişme meydana gelmesi, koku ve tat duyularında azalma da vardır. Belirtileri yönü ile bahar alerjisi ve nezle birbirine fazlasıyla benzemektedir. Bu yüzdendir ki bazı hastalar bahar alerjisini nezle olarak düşünüp buna inanabilmektedir. Ancak hasta kendini kontrol etmeli ve bahar alerjisi durumunda bir hekime başvurmalıdır.
Bahar alerjisi ile nezle belirtileri bakımından benze de bahar alerjisi nezle gibi mikrobik bir hastalık değildir bu nedenle nezle kısa sürede geçebilir fakat bahar alerjisi geçmemektedir. Bahar alerjisini nezleden ayırmanın bir başka yolu ise bahar nezlesinin diğer belirtilerine bakmaktır. Bunlar uzun süreli hapşırmalar, burunda çok fazla akıntı ve burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı ve yaşarmadır. Bahar alerjisinin bu belirtiler uzun zaman devam etmektedir. Bahar alerjisi şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Alerjinin şiddetinde kişinin solunum yolları genel sağlığı, yaşadığı ortam ve alerjen miktarı önemli faktörlerdir. Bütün bunların dışında hastanın bahar alerjisi durumunda doktora gitmesi de çok önemlidir. Bunun sebebi bahar alerjisinin bir takım belirtilerinden meydana gelebilecek daha büyük sağlık problemleri ile karşılaşmamaktır. Bahar alerjisi solunum yolları ile ilgili olan diğer hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Bunun için bahar alerjisine yakalanan bir kişi vakit kaybetmeden tedaviye başlamalıdır.
Bahar Alerjisi Korunmak İçin Tavsiyeler
Bahar alerjisinden korunmak için bir takım önlemler almak da mümkündür. Alınacak önlemlerden bazıları polen zamanı dışarıya, belli saatlerde çıkmamak ve açık havada spor yapmamak, kişinin üzerine biriken polen tozlarından arınması için her akşam duş almak, sokaktan gelindiğinde hemen kıyafet değiştirmektir. Arabada giderken camları açmamak, polen zamanı pencereleri kapalı tutmak, filtreli klima kullanmak ve son olarak tatil için sahil kenarı ya da yüksek rakımlı dağlar tercih edilmelidir. Bahar alerjisi ile karşılaşılması durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.Yukarıda da söylediğimiz gibi doktora gidilmeyen durumlarda bahar alerjisi ilerleyebilir ve daha kötü hastalıkları beraberinde getirebilir.